fbpx

Ignasi Aballí, autor del cartell 2019 de La Passió d’Olesa, va ser divendres 22 de febrer el protagonista d’una nova edició del Diàleg d’Art, coorganitzat des de fa una dècada entre La Passió d’Olesa i la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis. Una oportunitat que va servir novament per conèixer de primera mà l’artista autor del cartell, conversar amb ell i parlar de la seva trajectòria, obra i visió de l’art.

L’acte el van obrir el president de La Passió, Pere Quer; l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, i la directora d’Arts i Oficis, Mercè Segura. Quer va agrair a Aballí la seva col·laboració i predisposició per crear el cartell d’aquest 2019. L’alcaldessa, per la seva part, va destacar l’important fons d’art de cartells d’autors contemporanis de La Passió d’Olesa, i Segura va posar de relleu la possibilitat de dialogar amb els artistes a través d’actes com el d’ahir.

El diàleg amb Ignasi Aballí el va conduir Pep Montoya. La conversa entre els dos artistes va permetre desgranar la visió de l’art d’Aballí, un artista visual que destaca, entre d’altres, per posar en valor elements quotidians i donar-los una nova lectura i significat. Segons que ell mateix va explicar, va arribar un moment que la pintura no li permetia expressar tot el que necessitava. Es tractà llavors, va assenyalar Aballí, de “buscar altres maneres d’expressar la pintura, però sense oblidar-la mai com a punt de partida”. Així, en el seu treball es troben materials tan poc convencionals en l’art, però tan quotidians, com corrector (típex), pintura d’ungles, maquillatge, pols, negatius…
Aballí també va parlar de la mínima intervenció sobre les obres i de la dificultat de l’objectivitat absoluta, perquè un cop l’obra està creada, per molt poca intervenció que s’hi hagi fet, sempre hi ha hagut una sèrie de decisions darrere.

Com és tradició, al final de l’acte Aballí va respondre les preguntes dels assistents i va signar exemplars del cartell.

El cartell 2019 de La Passió d’Olesa

Cartell Ignasi Aballí La Passió d'Olesa 2019El cartell per a la temporada 2019 d’Aballí ens parla de la no imatge i ens fa reflexionar sobre què vol dir afegir noves imatges en un món que n’és ple. La creació d’Aballí, al mateix temps, es pot llegir per la forma, per l’acció de plegar el paper. Uns plecs que per l’artista recorden, en certa manera, els plecs dels hàbits que pintava Zurbarán.

L’obra és una fotografia d’un paper plegat en forma de creu, que durant el Diàleg d’Art es va poder veure impresa per primer cop. “Quan l’he vist, m’agradava pensar que era el cartell del revés. Podria ser un cartell per darrere, tot i que no ho és”, explicà Aballí durant el Diàleg d’Art.

 

Exposició fins al 31 de març
El Diàleg d’Art també va servir per inaugurar l’exposició de l’obra d’Aballí que es podrà veure fins a finals de març a l’Espai d’Art del teatre.
Les peces triades per Aballí per a la mostra “en el context de La Passió, tenien un valor simbòlic”, va fer ressaltar Aballí. Una de les obres és feta amb pols, i ens remet a la frase “pols som i en pols ens convertirem”, i en certa manera a l’espiritualitat perquè Aballí va bufar la pols per crear la forma que es veu a l’obra.
L’altra ens mostra els diners destruïts. La contraposició entre riquesa i probresa, temes que surten en diferents moments de La Passió d’Olesa.

L’exposició es podrà veure dissabtes i diumenges de 18 a 20h fins al 31 de març.

> Enllaç al Fons d’Art de La Passió d’Olesa