La música

L’any 1948 es va estrenar la partitura del compositor Josep M. Roma al Palau de la Música Catalana.

La primera partitura que es coneix relacionada amb La Passió data del 1847, i va estrenar-se al Teatre Principal. Fou una amalgama de diverses peces musicals composades pel mestre Blanch, procedent de l’Escolania de Montserrat i organista d’Olesa, i pels compositors olesans Feliu Monné, Josep Pujol, Joan Furés i Pau Cortada.

Amb els anys, els músics del poble van voler modernitzar la música de La Passió i fer-la més homogènia i adient a l’obra. Per això s’hi van anar introduint alguns canvis i se’n van fer diversos arranjaments.

El 1949, coincidint amb el nou text (es deixa de representar la Passió de Fra Antoni de Sant Jeroni per interpretar el text de Joan Povill) es decideix canviar també la música de l’espectacle, i se n’encarrega la composició al músic Josep M. Roma.

Pel que fa a la interpretació, cal dir que fins el 1976 la música de La Passió era en directe, interpretada per l’Orfeó Montserrat i l’orquestra que dirigia el mestre Vila. A partir d'aquell moment l'espectacle es representà amb la música enregistrada.

La versió de la música de Josep Maria Roma que es posa en escena actualment fou interpretada i enregistrada l'any 1997 per l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Madrigal, sota la direcció de Salvador Brotons. La gravació, feta al mateix teatre, la dugueren a terme els equips tècnics de Catalunya Música.

Podeu trobar més informació sobre la música al web del Passionarium, i podeu adquirir el CD amb la gravació complerta al vestíbul del teatre, durant les representacions, o a secretaria durant la resta de l'any.